Minerālais pigments (Zaļš)

9,85
Mākslīgā dekoratīvā akmens ražošanai tiek izmantoti neorganiskie minerālie dzelzs oksīda pigmenti. Šī ir izplatīta krāsvielu grupa, kuras pamatā ir dzelzs oksīdi, tāpēc šādus pigmentus sauc par dzelzs oksīdu pigmentiem. Neorganiskos sintētiskos pigmentus raksturo tīra krāsa, liela dispersitāte un krāsošanas spēja (intensitāte), abrazīvu piemaisījumu neesamība un viegla disperģējamība plēvju veidotājos un polimēros. Nekaitīgi. Gaismas un atmosfērizturīgi, t.i. tie neizbalē un neizskalojas no mākslīgā akmens ķermeņa. Šobrīd pārdošanā ir pieejami pigmenti, kas ražoti Vācijā, Čehijā, Korejā, Ķīnā.

Pulverveida pigmenti ir ideāli piemēroti tilpuma krāsošanai un pigmenta uzklāšanai gan mākslīgajam ģipša akmenim, gan fasādes akmenim uz cementa bāzes. Galvenais pigmenta patēriņš ir javas krāsošana masā, taču rezultāts ir acīmredzams - ja rodas nejaušs nošķēlums vai skrāpējums, defekts būs neredzams.

Sauso pulverveida pigmentu patēriņš ir ļoti ekonomisks, sākot no 0,25% gaišo pasteļkrāsu iegūšanai, līdz 2% spilgti piesātināto krāsu iegūšanai. Vairumā gadījumu vidējais patēriņš ir aptuveni 1%. Procentu aprēķina, pamatojoties uz saistvielas (ģipša, cementa) masu. Sajaucot sešas pamatkrāsas dažādās kombinācijās, var iegūt milzīgu nokrāsu paleti. Ieteicams pievienot ne vairāk kā 3% pigmentu no saistvielas masas, pārpalikums var negatīvi ietekmēt akmens fizikālās īpašības. Nepietiekama krāsas intensitāte parasti nav saistīta ar pigmenta trūkumu, bet ar paaugstinātu gatavā produkta porainību, kas rodas ūdens daudzuma pārsniegšanas dēļ javas pagatavošanai. Jo mazākais ir ūdens daudzums, jo blīvāks ir akmens un jo bagātāka ir krāsa. Super- un hiperplastifikatoru pielietošana ļauj samazināt ūdens daudzumu 1,5-2 reizes.